جوش آوردن ماشین
در این پست قصد داریم تا دلایل بیش از حد گرمشدن موتور خودرو یا به اصطلاح جوش آوردن موتور خودرو را مورد بررسی قرار دهیم.جوش آوردن ماشین میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد که در ادامه بطور خلاصه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
دلایل جوش آوردن ماشین
- کافی نبودن میزان مایع خنککننده
ساده ترین و شایع ترین عوامل داغ کردن موتور، کم بودن میزان مایع خنککننده است.برای این منظور باید هر چند وقت یکبار مایع داخل رادیاتور بازبینی شود تا در صورت مشاهده روند کم شدن مایع داخل آن قطعاتی مانند پمپ آب، درپوش رادیاتور و غیره را کنترل کنیم و همچنین اگر نشتی در رادیاتور است نسبت به رفع آن اقدام کنیم تا مشکلی برای خودرو ایجاد نشود.
- اشکال در عملکرد فن رادیاتور
اگر با روشن کردن کولر دمای آب پایین آمد احتمالأ اشکال در مدار فرمان فن خنک کننده است زیرا کولر اتومبیل از طریق مدار دیگری فن را بکار می اندازد . بهتر است هر چه زودتر به نزدیکترین تعمیرگاه مراجعه کنیداگر با روشن کردن کولر اتومبیل، فن رادیاتور روشن نشد و آمپر آب همچنان بالا ماند احتمالا اشکال از موتورِ فن رادیاتور است ، در این صورت بهتر است فورا با ریختن آب روی شبکه های رادیاتور دمای آب را پایین بیاورید. اگر با این عمل آمپر آب به حالت نرمال برگشت بهتر است مقداری آب برای خنک کردن رادیاتور در مسیر برداشته و به سمت تعمیرگاه بروید .
- ترموستات معیوب و قفل شدن آن
وظیفه ترموستات در موتور خودرو این است که وقتی موتور سرد است مسیر جریان آب را به رادیاتور موقتی مسدود میکند.موتور هنگام خرابی ترموستات بشدت جوش می آورد و باز کردن درب رادیاتور در این شرایط بسیار سخت و خطرناک است.روش تشخیص قفل شدن ترموستات به این صورت است که دست خود را به رادیاتور نزدیک کنید و اگر حس کردید دمای آن بالا نیست دستتان را روی رادیاتور بگذارید. اگر احساس کردید رادیاتور سرد است ولی دمای آمپر آب موتور از حد نرمال بالاتر بود احتمال قفل شدن ترموستات وجود دارد.
تنها راه برای کاهش فوری دمای موتور، روشن کردن بخاری با آخرین درجه باد فن است که ممکن است ظاهرا تاثیر زیادی نداشته باشد زیرا آمپر آب اتومبیل حداکثر دمای ۱۳۰ درجه را نشان میدهد و شما کم شدن حرارت را با چشم نمیبینید اما اینکار دمای آب را تا حدی که بتوان موتور را خاموش کرد پایین می آورد.لازم به ذکر است که دیر عوض کردن مایع سیستم خنک کننده و جرم گرفتن داخل سیستم از عواملی هستند که باعث قفل شدن ترموستات و جوش آوردن ماشین می شوند.
- واترپمپ معیوب
اگر در عملکرد نشانگر دمای موتور متوجه نوسان و بالا پایین رفتن دما شدید، بهاحتمالزیاد واترپمپ شما درست عمل نمیکند.علائم از کار افتادن واتر پمپ تا حدودی شبیه به خرابی ترموستات است با این تفاوت که در هنگام خرابی واتر پمپ بخاری اتومبیل باد گرم نمیزند اما بر خلاف شرایط خرابی ترموستات قسمت هایی از رادیاتور که نزدیک شلنگ های ورودی و خروجی است داغ میشود .این حالت معمولا به ندرت اتفاق می افتد اگر با تعویض ترموستات همچنان مشکل پا بر جا بود می توان به خرابی واتر پمپ شک کرد. برای رفع عیب باید واتر پمپ بررسی شده و در صورت نیاز تعویض شود.
- کثیف بودن رادیاتور و گرفتگی شیارهای آن توسط رسوبات
معمولا در خودروهایی که چند سال از عمر آن میگذرد، موجب جوش آوردن خودرو میشود. بنابراین رادیاتورهای خودرو باید در سرویسهای دورهای مورد توجه قرار بگیرد تا از ضررهای احتمالی به موتور خودرو جلوگیری شود.
در کنار این موارد، مسائلی چون؛
- خرابی واشر سرسیلندر
- اضافه بار خودرو
- حرکت زیاد با دنده سنگین
- حرکت زیاد در جاده سربالایی
- مشکلات سوپاپها
- عدم زمانبندی دقیق جرقه زنی شمعها
- دفرمه شدن مسیر اگزوز
نیز میتوانند باعث شوند تا حرارت موتور از حد طبیعی بالا برود و جوش بیاورد.
منبع:نمناک