آشنایی با قطعات خودرو
, ,

قطعه های خودرو (بخش سوم)

در این پست و پست های مشابه که در قالب چند بخش میباشد سعی بر آن شده تا برخی از قطعه های خودرو را برای علاقه مندان بصورت ساده و مفید بیان کنیم.

با دانلود نرم افزار تصدیق علاوه بر شناخت کامل تابلو ها ، به سوالات پرتکرار و مهم آیین نامه دسترسی داشته باشید، آزمون دهید و کارنامه دریافت کنید.

 

آشنایی با قطعه های خودرو

 

  • دیسک ترمز

دیسک ترمز همراه با چرخ‌های خودرو در حال گردش است و در هنگام ترمزگیری، از طریق اصطکاک بین لنت و دیسک خودرو متوقف می شود. در هنگام ترمز گیری، دیسک ضمن اینکه تحت فشار اصطکاکی بسیار زیادی قرار دارد افزایش دمای زیادی را نیز تجربه می‌کند. این شرایط سخت می تواند باعث تاب برداشتن دیسک شود که نشانه‌ی آن لرزش خودرو در هنگام ترمزگیری است.

 

یکی از بهترین کارها اندازه گیری ضخامت دیسک ها به صورت سالیانه است. مکانیک شما ضمن تعویض لنت ترمز موظف است هربار ضخامت دیسک ها را نیز چک کند. دیسک ترمز معمولا دو برابر لنت ها عمر می کنند که به این معنی است در هر بار سرویس سیستم ترمز نیاز به جایگزینی دارند. اگر برای مدت طولانی با لنت ترمز خراب شده رانندگی کنید باعث آسیب رسیدن به دیسک ها نیز می شود.

 

  • لنت ترمز

لنت ترمز قسمتی از سیستم ترمز وسایل نقلیه‌است که با به وجود آوردن اصطکاک با دیسک یاکاسه ترمز باعث شتاب منفی در خودرو می‌شود. قدرت این سیستم معمولاً ۱۰ برابر قدرت موتور و حتی بیشتر می‌باشد.

لنت

 

برای متوقف ساختن خودرویی با وزن یک تن که با سرعت ۱۳۰ کیلومتر بر ساعت در حرکت است توانی به میزان ۱۵۰ کیلووات مورد نیاز است. این توان به صورت انرژی حرارتی (که در برخی از نقاط لنت ترمز دمای آن به ۳۰۰ الی ۸۰۰ درجه سانتیگراد می‌رسد) دفع می‌شود.

 

  • میل لنگ

میل‌لَنگ (Crankshaft) قطعه‌ای است که حرکت خطی پیستون‌ها را تبدیل به حرکت دورانی می‌کند.

Crankshaft

 

این قطعه یکی از اصلی‌ترین اجزاء موتورهای احتراق داخلی است و وظیفه اصلی آن تبدیل حرکت خطی پیستون‌ها به حرکت دورانی می‌باشد. این قطعه یک قطعه مصرفی نیست همانند میل سوپاپ و به ندرت پیش می‌آید که خراب شود. خرابی این قطعه زمانی رخ می‌دهد که روغن کافی به یاتاقان‌های میل ‌لنگ نرسد و بر اثر خشک کار کردن خودرو یاتاقان زده و میل ‌لنگ را دچار خراش و آسیب نماید.

 

  • یاتاقان

یاتاقان (bearing) قطعه ای است که اجازهٔ حرکت نسبیِ مشخصی را بین دو یا بیشتر از دو قطعه می‌دهد که به‌طور نمونه به صورت چرخشی یا حرکت خطی است. مهم ترین بخش چرخشی موتور خودرو همین یاتاقانها هستند چون وجود آنها باعث می شود که اصطکاک بین فلزات حذف شود.

 

یاتاقان ها انواع مختلقی دارند که بسته به بار های اعمالی که میتوانند محوری، شعاعی و یا هردوبار با هم باشند؛ دسته بندی میشوند. برای همین منظور از بلبرینگ (Ball bearing) و یا رولبرینگ (roller bearing) استفاده میکنند.

 

تماس میل لنگ با شاتون و نیز پایه های نگهدارنده بدنه موتور از طریق یاتاقان است و این یاتاقانها روی لایه ای از روغن حرکت می کنند. هر گونه اختلالی در این مکانیزم باعث از بین رفتن لایه روغن (oil film)  و تماس فلز با فلز می شود که در اصطلاح به آن یاتاقان زدن می گویند.

 

برای آشنایی با اصطلاح یاتاقان زدن به این لینک مراجعه کنید.

 

  • واشر سرسیلندر

وظیفه اصلی واشر سرسیلندر آب بندی فضای بین سیلندر و سرسیلندر می باشد. در حقیقت این واشر از فرار گاز از محفظه احتراق، نشت آب از کانال های آب و نشت روغن از کانال های روغن جلوگیری کرده ، که این از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه هر گونه نشتی در عملکرد موتور تاثیر گذار بوده و می تواند موجب کاهش قدرت و راندمان موتور شود.

 

واشر سرسیلندر از جنس پنبه نسوز ، فولاد و مس می باشد تا بتواند فشار و حرارت زیاد ناشی از موتور را تحمل کند. سوختن واشر سرسیلندر به دفرمه شدن واشر گفته می شود که در حقیقت از تغییر شکل این قطعه موجب از بین رفتن آب بندی بین سیستم های مختلف موتور خواهد شد.

 

گردآوری شده از:wikipedia

 

مطالعه مطالب زیر پیشنهاد می شود:

آشنایی با سیستم های خودرو بخش اول

آشنایی با سیستم های خودرو بخش دوم

آشنایی با سیستم های خودرو بخش چهارم